Pageviews


★ teman SEJATI ♥

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, 17 September 2012

JAMBORI MAHASISWI NASIONAL [SINERGI 2012]


Just for sharing J
Catatan perjalanan penuh bermakna sepanjang program
Jambori Mahasiswi Nasional 

Apa yang paling BEST?

semuanya BEST!
-most important ialah dari peserta hingga 
ajk yang terlibat semuanya perempuan. J
Jadi, xperlu rasa malu, kekok, and
 we all happy together in a sweeeet bond of UKHWAH.
Tidak keterlaluan untuk dikatakan,
kami dalam usaha utk membentuk ikatan imaniah between us.
J e2 salah satu objektif nye… INSYAALLAH.

MY Diary J

14/9/2012 (Jumaat)
Menantikan tarikh ini sejak sekian lama,
 diawal pagi kami bersiap2 dan berkemas utk memulakan perjalanan. 
Kembara musafir ke Bachok, Kelantan
 mengambil masa lebih kurang dua jam setengah. 
Alhamdulillah, kami sampai ke destinasi dengan izin-Nya.
Bertempat di Pantai Seri Telong,
yang tidak kurang cantiknya,
sila scroll bawah utk menyaksikan keindahannya.
 Unfortunately, gna camera phone je,
 jadi gambarnye agak. . . . . tapi 
ciptaan Allah tetap tampak indah
 walaupun tanpa teknologi canggih :D







Petang yang sangat indah. 
Malam pula berlalu dengan sesi taaruf yang menghiburkan 
kami semua. Terasa sangat bertuah dipertemukan dengan 
sahabat-sahabat mahasiswi dari seluruh negara. 
bukan sahaja semenanjung, bahkan dari sabah dan sarawak 
jugak. 
Mungkin ada yang terfikir, tak perlu ke tempat yang jauh
semata-mata untuk jambori yang xseberapa nie.
Itu bagi mereka,
tapi bagi kami,
ia tetap satu dalam 1000.
tak mampu tangan utk menaip kata, kerana 
segala kenangan manis dan setiap hikmah-Nya
cuma mampu dilakar
dalam ingatan mereka-mereka yang bersama
sepanjang program 3 hari 2 malam. 
InsyaAllah.

15/9/2012 (Sabtu)
Berqiamulail bersama-sama, seperti program2 lain jugak :) 
oleh kerana air disitu sejuk sangat2 pda waktu pagi, 
masa ambik wuduk, terus segar sbb air yang sangat sejuk 2, 
even tgn nie mengeletar sebab kesejukan.
tip yg mungkin bleh diamalkan utk
 segarkan mata dari mengantuk!
NICE!!

Lebih bermakna lagi, dapat berjumpa dengan sahabat2
yang jauh terpisah,
mungkin cuma jarak yang memisahkan,
tapi kami tetap bertemu dalam doa.
OUE's team 2011 (auni, nabila, azmira)
dan sahabat2 dari KL and others.
kedatangan mereka disambut dengan salam dan pelukan.
sweeeet!!!

Digroupkan bersama sahabat yg memang sgt2 dirindui
n slame nie mmg byk kali plan nak jumpe,
akhirnya Takdir Allah menemukan kami semula di sini,
dan ditakdirkan bersama dlm 1 group, 
sgt2 terharu and ALHamDuLiLLAh. 

we shared our favourite too. . 
thanx 4 this BUBBLES :)
early morning :)
Aktiviti menyembelih ayam dan kemudian masak ayam itu. . 
Surrender bab sembelihan tue :(
At least, berguna jugak ilmu 2 
satu hari nanti. who knows kan.
Then Memasak beramai-ramai by group,tunjuk bakat sikit.
Alhamdulillah, enak-enak je rezeki hari nie. 

Jom Berkampung, next xtvt, honestly mmg betul2
travel satu kampung :)
walaupun cuaca agak panas, group kami still 
meneruskan perjuangan utk menyelesaikan 
task iaitu
:mengemaskan rumah yang berlogo NSTC
disamping menjual majalah COMEL Sinergi 8th Edition.
Semua orang kampung yang jumpa kami promote,
moga bermanfaat buat mereka.

Di waktu petang, sukan pantai yg betul2 memerlukan
stamina yg banyak. harapnye boley kurus sikit. :D
terdapat 12 stesen semuanya,
dan kesemua game mempunyai ibrah (pengajaran) tersendiri.
Bukan sekadar game utk bersuka ria.

and antara gamenye :-
-Seiring sejalan
-ulat bulu dalam laut
-cabaran kasut terompah
-tarik tali >.< 
-istana pasir

and byk lagi.

Slot muhasabah yg sgt lain dari yg lain pd waktu tgh malamnye. :)
dan sgt2 tersentuh dengan kisah kak Mardiah
sbb kak Mardiah adalah insan pertama yang membawa 
diri ini ke jalan Tarbiyah . . .
semoga kak Mardiah sembuh dari lumpuh :'(

16/9/2012 (Ahad)
Hari terakhir. 
dan xtvt terakhir yg mencabar tapi santai.
Kembara Musafir. macam xplorace 2.
Memang betul2 mengembara 1 kampung.
once again.
kampung dimana penduduknya sgt2 friendly,
hidup bersederhana dan suka berbakti pada tanah.
Kampung yang penuh dengan kehijauan.
plus, ada jugak part kena kejar lembu :D
and 
10 bintang utk xtvt nie.

klu yang menggunakan dialek kelantan yg mmg 
xbrapa nk faham.
tapi dapat belajar perkataan baru,
''balasoh".
bersolat dhuha di klu tersebut.
dan 2 checkpoint yg pertama.
bermula jam 8++ am, dan Alhamdulillah berjaya menamatkan 
setelah jam 1.25 pm. penat.
tapi mcm2  yg berjaya diharungi.

antara tasks nye :-
- tangkap ikan guna jaring, and 
berjaya dengan jayanya tangkap 2 ekor skaligus at 1st try,
pak cik tuan kolam 2 bg A+ 4 me, TQ :)
-tanam baby pokok timun, pemilik ladang nie siap pelawa
minum air 'tuak', rasanya ala2 nira nipah.

-boling pantai
-buat kueh akok. Tq pada mak cik yang baik hati 
sbb sudi berkongsi resepi. xsangka unik jugak cara 
nak buat.
-buat kueh melaka yg comel (senang je :P) InsyaAllah
checkpoint yang terakhir,
-parut kelapa secara manual n kopek kulitnye :D


seronok2 jugak, namun hakikatnya terselit pelbagai
hikmah dan pengajaran yang tersimpan.

kena parut kelapa, baru tau susah.
tangkap ikan sendiri.
masak sendiri, slalu kueh beli 3 seringgit.
senang je membeli, padahal hakikat sebenarnya 
nak buat kuih akok 2, susah n rumit.

Inilah kehidupan. 
Bila berjalan dengan menggunakan tempurung
kelapa, mungkin membuatkan kita sedar,
kehidupan yang sebenarnya bermula dengan kepayahan.
:)



:)  
alhamdulillah. segalanya dah selesai dan kami selamat 
pulang ke medan masing.
Terima kasih byk2 kepada pihak penganjur.
InsyaAllah, apa yang dikutip darpd mukhayyam nie.
akn dipraktikkan dalam kehidupan.

credit to NSTC, kepada semua, utk dapatkan pengalaman
yang bermakna, click link NSTC utk info lanjut.










4 comments:

SUaTu PeNcARiaaN said...

BEST SGT MN kali ni.......

Ain Dzaya said...

rindunya nak ada ukhuwah sebegini T_T

sahabatmu said...

keciwanye xdpt g

analytical blue said...

^_^ moga bertemu lagi~~

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget